Sardines van de arme visser, deel 2, Sardines

on

Er waren drie dagen voorbij toen de visser ’s morgens vroeg wat schamele bezittingen in zijn bootje hees. Het was eind oktober en varen rond het eiland met een houten zeilbootje is dan niet aan te raden vanwege de soms onvoorspelbare weersomstandigheden. De visser had echter bijna niets meer te eten en moest daarom alles op alles zetten om naar de andere kant van het eiland te komen. Hij besloot om langs de oostzijde van het eiland te varen en zo de kans te ontwijken in een mistral terecht te komen die vanaf de noord -west zijde kwam. Slechts het laatste stuk van zijn reis zou hij langs die kant van de kust moeten varen en hopen dat Onze Lieve Heer hem bij zou staan. De pastoor kwam toevallig voorbij wandelen en vroeg hem wat er aan de hand was en waarom de visser in deze dagen ging varen. De visser, nog vol schaamte over zijn armoede en honger, vertelde ambitieus dat hij zich in Alghero ging vestigen en hopelijk een goede toekomst tegemoed ging. De pastoor keek bedenkelijk en bood hem aan mee te helpen wat spullen in de boot te zetten. Nadat ze samen het laatste kistje in de boot hadden gezet nodigde hij hem uit voor een middagmaal bij de koster van de kerk. De visser had erg honger en was dolblij met het aanbod.

De koster had net de sardines schoongemaakt en in een beslag met kruiden gelegd. Hij was een corpulente man die hield van de Heer en het goede leven. Hij kende iedereen uit de buurt en waggelde met open armen en een grote lach naar de visser toe. Die werd omsloten door de logge, sterke armen van de man die hem vervolgens met mollige handen de wangen omsloot en welkom heette. Daarna gingen ze gedrieën aan de keukentafel bij het haardvuur zitten kletsen. Ze dronken wijn en braken er brood bij dat ze in olie met wat zout doopten terwijl de koster de sardines in de olie bakte. De visser genoot van het gezelschap terwijl zijn zintuigen de subtiele smaken aftastten van de met pimiento dulce, sale grosso en zachte bloem omhulde visjes, de bescheiden portie seizoensgroenten met knoflook en olijfolie en het kraakverse brood uit de oven. Hij voelde hoe zijn binnenste werd vervuld van geluk en goede zaligheid door al dit lekkers, het haardvuur en de wijn. Een moment voelde hij angst en twijfel over de barre tocht die hem te wachten stond maar wist dat die beslissend zou zijn voor de rest van zijn leven. Na de maaltijd gaf de koster hem een mand gevuld met brood, een flesje olijfolie, wat gepekelde vis, een fust water en wijn mee. Met z’n drieën liepen ze naar de boot, waar de pastoor hem de Zegen gaf en de Heer vroeg om over de visser te waken. De visser bedankte hen beiden nogmaals voor alles, stapte in zijn boot en voer uit naar open water.

Er stond een flinke wind maar dat waren de visser en zijn zeilbootje wel gewend. Zolang ze aan de oostzijde van het eiland waren genoten ze enigszins beschutting van het eiland en schoten ze nog lekker op ook. Via Costa Rei kwam hij na 2 volle dagen varen, aan bij de rotsachtige kust van Marina di Giaro. Hij had het koud en het waaide erg hard. In zijn bootje, dat niet meer was dan een sloep met zeil, zocht hij in het achtersteven beschutting tussen een kastje en een tafel. Terwijl hij onder het daaroverheen gespannen tentdoek zat lukte hem nog om met de helmstok de boot in juiste richting te manoeuvreren. Vanaf de zee keek hij naar het land waar hij bovenop een rots, een helder wit marmeren beeld van de heilige Maria zag staan; door de zon verlicht via een enkele opening in de grauwe sluier van woeste wolkenpartijen zoals je die alleen op zee kunt zien.

Met zijn bootje kwam hij langs Porto Tramazu, Marina di Gairo, en zo langs Sas Linnas Siccas terwijl hij leefde van zijn proviand. Het waaide hard, erg hard. De visser kon niet altijd zijn boot goed door de golven sturen. De gedachten aan de vismaaltijd bij het haardvuur met de koster en het voornemen om dat in de toekomst in zijn nieuwe huis ook te maken, hielden hem op de been. Dagen lang voer hij langs de kust van Sardinië terwijl de wind hard waaide, regen viel en er niemand anders op zee te zien was.

Hij voer langs de meters hoge klif van Capo Caccia, langs de grot van Neptunus, ten westen van zijn eindbestemming, Alghero. Intussen had zich een lage drukgebied boven de Golf van Genua ontwikkeld. Storm en donkere wolken pakten zich samen tot de lang verwachte mistral. De visser probeerde zijn boot te manoeuvreren door de harde, koude noordwestenwind. Het waaide windstoten van bijna 100 kilometer per uur en het regende zo hard dat de mast brak en de visser het voorsteven van de boot niet meer kon zien. De storm deed brullend de golven meters hoog opstuwen waarmee het de kleine visser machteloos tussen de enorme muren van zeewater opsloot. De boot was onbestuurbaar en terwijl de wind schreeuwde om het leven van de visser, werd het houten bootje door de golven opgetild en meters verder neergegooid. Terwijl de visser een laatste kort gebed tot de heilige Maria en Paulus richtte, pakten de golven de boot een laatste keer op en smeten het met verwoestende kracht tegen de rotsen op.

de Sardines van de arme visser

Recept van de Sardines

Voor 4 personen

500 gr. schoongemaakte sardines. 150 gr. bloem, 1 thl. knoflookpoeder, 1/4 thl. kaneel, 1/4 thl. nootmuskaat, 1/4 thl. kruidnagel, 1/4 thl. zw.peper. Een kopje water. 1 fles arachideolie. Grof zeezout gebruik je als de vis gebakken is.

Zet de arachideolie in een pan op het vuur. Meng de kruiden met bloem terwijl met een garde de helft van het water wordt toegevoegd. Voeg meer water toe tot het een dik beslag is. Mocht je het toch nog te dik vinden, dan kun je er nog wat water bij doen; beslag mag niet te dik worden maar moet alleen een laagje rond de visjes vormen. Als de olie heet is, kunnen de visjes erin gebakken worden tot ze knapperig bruin zijn. Schep ze uit de olie met een schuimspaan en leg ze op een rekje of keukenpapier en strooi er wat zout overheen. Deze visjes zijn lekker naast wat brood met olie en seizoensgroenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s