Sardines van de arme visser, deel 1, Sebadas

Een visser op het eiland Sardinië woonde in een klein huisje in de provincie Cagliari. Cagliari was in die dagen één van een groep Fenicische handelskolonies in Sardinië. Er is toen veel gestreden om het bezit van het eiland. Eerst toen de Romeinen de Carthagers overwonnen, later door de Vandalen, het Byzantijnse Rijk, Genua, Pisa, Aragon, Spanje en zeer kort de Oostenrijkse Habsburgers. In 1720 viel het eiland onder het Huis van Savoye; de “Casa Savoya”! Dat is de tijd waarin dit verhaal over de visser zich afspeelt.

Gedurende de perioden waarin het eiland onder het regime van wisselende bezetters viel, werd de visser door inbeslagname van zijn eigendommen, steeds armer. ’s Zomers kon hij met zijn kleine, houten zeilbootje langs de kust in de baai-vormige kom van de provincie varen om daar zijn net te vullen met de kleine vissen die daar talrijk zwommen. Maar in winter en voorjaar was het voor hem soms wel een week lang niet mogelijk om te vissen door de harde wind van de mistral. Als ’s winters zijn reserves in huis op waren dan miste de visser de zomerse dagen waarop hij het beter had en niet steeds met honger naar bed moest.

Het was begin oktober en de visser liep met lege maag over de markt in de stad. Na het feest van Sant’Antioco waren er veel handelaren uit de andere provincies in de stad blijven hangen om hun goederen te verkopen. De visser keek naar het eten en drinken dat zij verkochten. Verse kruiden, mooie wijnen, gedroogde vruchten, olijfolie in de kleuren helder- tot bladgroen, sappige worsten, gedroogd vlees en grote stukken gepekelde vis. Het was de visser nooit gelukt om met zijn kleine zeilbootje zo ver de zee op te gaan dat hij daar grote vis kon vangen die daarna gepekeld en verkocht kon worden. Hierdoor ontbrak hem niet alleen het geld om een grote, sterke boot te kopen maar ook om een beter huis te bewonen. De visser droomde soms heimelijk over een vrouw en een gezin….

Met rommelende maag die steken van de honger gaf, liep hij tussen de kramen en kleedjes door. De marktmannen brachten met luide stemmen hun waar onder de aandacht. De kippen in hun rieten manden kakelden van de drukte. Een vrouw met broden verhitte olie in een grote pan. Ze legde strooide bloem op een plank, deed daar water en olie bij en kneedde het tot een elastisch deeg. De visser moest denken aan zijn kindertijd, waarin zijn moeder deze zelfde handelingen ook verrichte. Met nostalgische gevoelens keek hij hoe ze het deeg uitrolde en er rondjes uit stak. Ze vulde het met jonge schapenkaas die gemengd was met een klein beetje Mirto. Hij keek hoe de vrouw het deegpakketje in de olie bakte en rook de bekende geuren van vroeger. Hij kocht van zijn laatste scudo* een Sebadas. Hij keek hoe de marktvrouw het krokant gevulde deegkussentje omsluierde met goudgele bloesemhoning. Daarna omwikkelde zij het in een wit papiertje en gaf het aan de visser. Met trillende handen pakte hij het aan en bracht het naar zijn mond. Met de geur van citrusvruchten, warme kaas en bloesemhoning onder zijn neus, nam hij met gesloten ogen voorzichtig een hap. Zoet, zout, hemels en o, zo lekker.

Een grote, grijzende man met snor en baard sloeg hem gade terwijl hij zo intens genoot van het eten. Hij vroeg hem in dialect Sardijns of hij zich al lang verheugd had op het lekkernij. De visser zei, om zijn schaamte over zijn armoede en honger verborgen te houden, dat geen vrouw hem zo kon bekoren zoals het intens geluk dat hij ervoer bij de smaak van dit lekkernij. De mannen lachten er samen om en raakten aan de praat over vrouwen, de producten op de markt en politiek. De goedlachse man met wie de visser sprak vertelde dat hij Gianluca heette, wat zoiets als God is verzoenend, betekent. Hij kwam uit de stad Alghero, wat aan de noordwestkust van Sardinie ligt, in de provincie Sassari. Hij was ooit als arme visser met een kleine boot begonnen maar kocht een nieuwe toen hij, na aansluiting bij het lokale Vissersgilde, van hen een financiële lening had gekregen. Door het Gilde ontdekte hij goede plekken om te vissen en leerde hij onderhandelen over de visprijs. Sindsdien was het leven hem goed gezind en had hij vertrouwen in de naam die zijn moeder hem bij geboorte had geschonken. De arme visser fantaseerde zichzelf in het verhaal van Gianluca en vroeg voorzichtig of het mogelijk was om zich ook bij dat Vissersgilde aan te sluiten. Met bulderende lach als Neptunus zelf, legde Gianluca een hand op de smalle schouders van de visser en verzekerde hem dat aansluiten absoluut mogelijk was maar dan moest hij wel verhuizen naar Alghero. Die avond droomde de visser dat hij in een nieuwe boot vol grote vissen de haven binnen kwam varen en een goed huis en inkomen had om van te leven.

*scudo: munteenheid op Sardinie onder Carlo Emanuele III

Sebadas met Italiaanse bloemenhoning

recept Sebadas

Ingrediënten voor 4 personen (+- 1 p.p.)
Voor het deeg: 200 g bloem, 1 el. olijfolie 100ml water en ’n snuf zout

Voor de vulling: 100 g verse schapen- of geitenkaas, 40 g suiker, 10gr bloem, geraspte sinaasappel- of citroenschil.

Voor de topping gebruik je honing. Arachideolie om in te bakken.

Bereiding
Meng de ingrediënten, het water beetje voor beetje tijden het kneden toevoegend, tot een stevig maar elastisch deeg. Laat het minstens voor 30 min. rusten onder vershoudfolie. Rasp of kneed ondertussen de kaas, bloem, suiker, geraspte sinaas- of citroenschil tot een zachte creme voor de vulling en zet apart. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol met een deegroller het deeg plat tot ongeveer 2 mm dikte en steek daar met een ronde vorm 8 schijfjes uit van +- 10cm doorsnede. Plaats op 4 schijfjes wat vulling en maak de buitenste randen nat met een beetje water. Nu kan het andere schijfje er bovenop en aan de randen worden vastgeplakt. Maak het goed dicht met je vingers of een vork.

Frituur de Sebadas in arachideolie (temperatuur +-180° C.) tot beide kanten licht bruin gebakken zijn. Leg ze op een schaaltje of bordje en giet er wat honing overheen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s