salade met groenten en een yoghurt- humoesdressing

on

Tegenwoordig thuis voor een één-persoonshuishouden. Mijn dochter woont op zichzelf aan het Oude Kerkplein en kookt dus haar eigen eten. Dat betekent dat ik kan koken waarin ik zelf zin heb. Zo ook deze super lekkere ijsberg salade met licht gekruide en gebakken aubergine, courgette, champions en een zachte, luchtige dressing van yoghurt, humoes en tahin. Vooral de humoes maakt de dressing luchtig en maakt het zuurtje dat in yoghurt zit, wat zachter. De tahin zorgt voor het notige smaakje aan het geheel. Kortom; warm aanbevolen 🙂

Het leuke aan deze salade is dat je zelf kunt bepalen hoeveel groenten je in je salade wilt. In mijn recept heb ik zo’n 200 gr. ijsbergsla gebruikt, 75 gr. kastanje champions, een kwart aubergine en een halve courgette. Het gaat er vooral om dat je de groenten, los van elkaar bakt en iets laat afkoelen zodat je salade niet zompig wordt.

De dressing
300 ml yoghurt
30 ml humoes
1 thl tahin
olijfolie naar smaak
2 thl limoensap
zout en peper naar smaak.

Meng alle ingrediënten tot een zachte dressing. Voeg gerust van een ingrediënt iets meer toe als je het wat sterker naar voren wilt laten komen; maar proef wel eerst voordat je dat doet 🙂

groenten
200 gr. ijsbergsla,
75 gr. kastanje champions,
een kwart aubergine en
een halve courgette.

Snij de sla in dunne repen, was ze zorgvuldig en laat het goed uitlekken. Zet een koekenpan op middelhoog vuur met wat zonnebloem, – arachide of olijfolie. Zet 3 bordjes apart om straks elke gebakken groente op af te laten koelen. Snij de champions in helften en maak daarvan plakjes. Controleer of de pan warm genoeg is om alvast de champions te bakken. Als dat het geval is kunnen die alvast in de pan gebakken worden. Om ze wat nootachtige smaak te geven kun je er een snufje nootmuskaat overheen doen. De aubergine wordt gewassen en op diezelfde manier gesneden als de champions. Als sluitstuk van dit snijfest moet ook de courgette eraan geloven.
Als de champions klaar zijn mogen ze op een bordje uitrusten en besprenkeld worden met een beetje zout. Bak vervolgens de courgettes tot ze gaar zijn. Leg die ook apart op een bord. Als er geen olie meer in de pan zit, giet er dan gerust wat bij.
Bak als laatste de aubergines met een snufje zout en paprikapoeder.

Leg de ijsbergsla op een groot en diep bord en kleed ‘m aan met de gebakken groenten. Drapeer de dressing naar eigen smaak/hoeveelheid er overheen.
Je kunt er eventueel wat grof gesneden noten of wat zaden aan toevoegen. Of wat fijn gesneden peterselie. Dat is het fijne van deze salade; jij bepaalt hoe het op je bord ligt.

IMG_0378

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s