Matter Paneer

Ik mag deze zomer voor de Zomerretraite deelnemers het avond eten koken. Het zijn groepen van ongeveer 13, 15 en 18 personen. Omdat het voor de meeste mensen nu ook de vakantieperiode is, heb ik een aantal gerechten uit verschillende landen gekozen. Zo maken we een kleine culinaire reis om de wereld!

Het recept dat ik hieronder beschrijf is een Indiaas gerecht. Een klein beetje geïnspireerd op de Netflix-serie Street Food en een beetje op de herinneringen aan Indiaas restaurant Taj Mahal in Utrecht waar ik regelmatig kwam met mijn lief. Helaas is die liefde niet meer maar de herinneringen aan dit gerecht zijn nog heel levendig.

Het recept dat ik is voor zo’n 6 personen. Niet alle ingrediënten zijn gangbaar en een toko in de buurt is daarom wel handig.
De bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 1 tot 1,5 uur. Ik raad je echt aan om de ingrediënten niet te vervangen of weg te laten. Je zult de smaak dan beter ervaren.

Ingrediënten
5 el. Ghee (Indiase geklaarde boter)
240 gr. Paneer in blokjes van ongeveer 1cm (Indiase kaas)
5 el. fijngehakte verse gember
4 teentjes knoflook
1 grote ui fijngesneden
200 ml. vloeibare wei (of Molkosan van de natuurwinkel)
1 el. zout
1 1/2 el. kurkuma
1 el. chilipoeder
1 1/2 el. korianderpoeder
3 el. Garam Masala
2 el. komijn
500 gr. verse tomaten in kleine blokjes van 1 á 1 1/2 cm.
250 gr. (diepvries) doperwten (groot formaat)
een bosje verse koriander om op het eind over het eten te strooien als extra smaakmaker.

Zet een diepe pan met dikke bodem op hoog vuur en doe daar de ghee in. Als de ghee helemaal gesmolten en goed warm is (testen door een druppel water die meteen moet uitspatten), kun je de paneer eraan toevoegen. Er komt een sterke geur vrij maar dat hoort zo, dus niet denken dat je paneer niet meer goed is of zo. Schep de blokjes geregeld om zodat ze aan alle kanten gebakken worden. Dit doe je zo’n 5 minuten, daarna haal je ze uit de pan met een schuimspaan en zet ge apart in een schaaltje (niet op keukenpapier laten uitlekken). Als je blokjes niet helemaal verkleurd maar nog een beetje bleek zijn is dat geen probleem. Ze zullen in ieder geval een krokant korstje hebben.

De gember en knoflook kunnen nu in de pan met de ui. Roerbak dat samen zo’n 3 minuten. Daarna zet je het vuur zacht en mag een scheutje (een kwart) van de wei erbij, gevolgd door de kurkuma, chilipoeder, korianderpoeder en garam masala. Roer alles goed door elkaar.
Als alle kruiden in harmonie met elkaar zijn, kunnen de tomaten en de rest van de wei erbij. Om het indampen niet te lang te laten duren mag het vuur nu weer hoog tot het gaat koken. Als dat gebeurd kun je het vuur weer zacht zetten en een kwartier laten sudderen. Let op dat je het wel af en toe even roert en checkt of de boel niet te droog wordt. Mijn voorbeeld is ietsje te nat.

Dit is overigens ook een mooi moment om alvast je rijst te wassen en op het vuur te zetten 🙂

Na het kwartier kunnen de doperwten en blokjes paneer erbij. Als je verse doperwten gebruikt hou je rekening met de garingstijd.
Ook kun je dit moment gebruiken om nog wat kruiden toe te voegen die je sterker naar voren wilt laten komen. Ook kun je er nu zout naar smaak aan toevoegen.

Snij de verse koriander strooibaar fijn en zet apart. Als je rijst klaar is, kun je er nog wat komijn doorheen strooien of wat doperwten die je over hebt.

Je gerecht is nu klaar. Die het op zoals jij dat zelf leuk vind en strooi er wat koriander overheen. Eet smakelijk!

Groetjes,
Nathalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s