Sambal goreng telor

Mijn collega heeft binnenkort een thema-etentje met vrienden. Dit keer is het thema Indonesië. Ieder neemt een zelfgemaakt Indonesisch gerecht mee. Hij eet echter zelf geen varkens -of rundvlees en wil liefst niet te lang in de keuken staan. Wel, dan is dit gerecht een uitkomst!

Recept voor ongeveer 5 personen
Kooktijd: ongeveer 40 minuten

Ingrediënten
– 5 eieren
– 1 rode peper
– 1 eetlepel asem (asem, spreek uit: assem, is Javaans voor tamarinde. In de toko verkopen ze het samengeperst in een plak. Het is vrij plakkerig en er zitten pitten in. Als je een stukje in warm water welt, komt het na een tijdje los)
– 1 grote ui
– 4 tenen knoflook
– 5 kemirienoten
– 1 stukje laos van zo’n 5 cm of in poedervorm 3 theelepels
– 1 stengel sereh (snij in stukjes van 2 cm)
– 2 theelepels trassi
– 2 eetlepels sambal oelek (of 3 als je dat lekker vind)
– 1 theelepel suiker
– 100 gr geraspte kokos
– 1/2 liter melk

Kook de eieren hard. Snij intussen de ui en knoflook fijn en zet apart. Snij ook de rode peper en bewaar die ook in een apart schaaltje. Maak de kemirienoten fijn in een vijzel (cobek; tjobek)of, als je die niet hebt, kun je ze heel fijn snijden met een mes. Zet ze apart en doe de kokos in een koekenpan op het vuur. Bak de kokos tot ze bruin van kleur is. Niet te lang; dan verbrand het. Strooi het uit op een plat bord of schaal om af te koelen. Snij de laos of sereh in plakken/stukjes.
Als je een vijzel hebt dan kun je deze daarin fijn malen maar als je het in poedervorm of geen zin om te malen hebt, dan sla je deze stap over. Als ik verse kruiden heb, heb ik soms geen tijd om deze in de cobek te vermalen. Dan doe ik de gesneden kruiden zó in de pan. Geen probleem.

Als je eieren nu hard gekookt zijn, kunnen ze gepeld apart gezet worden. Niet in de koelkast. Als mijn vader Sambal Goreng Telor maakt doet hij de eieren na het koken in het gerecht. Ik laat ze afkoelen en bak ze daarna zodat ze een krokant kortstje krijgen. Je kunt ze in de frituurpan bakken of in de koekenpan. Daarna doe ik ze, vlak voor het opdienen, bij het gerecht, bovenop de saus. Zo houden ze hun bite. Ieder z’n smaak en afhankelijk van tijd.

Zet een pan op middelhoog vuur waarin het gerecht gemaakt kan worden. Doe daarin een laagje van een 1/2 cm zonnebloem -of arachideolie. Bak alle kruiden behalve de rode peper, asem en santen. Tijdens het omscheppen van het geheel zie je dat het een beetje dikker en donkerder wordt. Nu kan het asemwater en de kokos erbij. Schep het geheel nog een paar keer om en voeg dan de rode peper toe.

De bedoeling is dat deze saus een beetje de dikte heeft van havermoutpap. Als je saus nu te dik is, voeg dan wat melk toe. Als je saus te dun is, laat het dan gerust nog een tijdje op het vuur doorkoken tot de gewenste dikte. De saus mag niet te zout of te zoet smaken. Is je saus te zout, doe er dan wat suiker bij. Is hij te zoet, doe er dan een beetje zout bij. Het zoete en het zoute moet de pittigheid van het gerecht temperen maar het mag best pittig zijn hoor! Doe de saus in een schaal en maak de saus af door de eieren er aan toe te voegen. Eventueel kun je er ook mooie eetbare bloemen aan toe voegen zoals op de foto.

Bij een feestdiner wordt altijd Nasi Kuning gegeten. Wat nasi is weet je waarschijnlijk al en kuning betekent geel. Gele rijst dus. Eventueel kun je het gerecht verfraaien met (eetbare) bloemen.

Selamat makan!

serveersuggestie voor Sambal Goreng Telor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s