Sambal goreng tempé

Ik had nog een stuk tempé over. Het was een stuk van 300 gram dus bijna het hele blok (dat weegt 400). Om te voorkomen dat het bederft na opening heb ik er sambal goreng van gemaakt. Super lekker vind ik dat op een broodje maar eigenlijk is het een bijgerecht. Hieronder heb ik het recept voor je opgeschreven.

zonnebloemolie
suiker (bruin of wit)
400 gram tempe
1,5 ui (grote ui)
trassi (1 flinke theelepel)
1 spaanse peper
sambal oelek (2 eetlepels)
3 tenen knoflook
ketoembar (1 flinke theelepel)
3 peteh bonen
4 blaadjes kaffir lime
10 gr tamarinde/ asem (om straks asemwater mee te maken)
125 ml. (half kopje) water

snij de tempé in repen en dan blokjes
snij de tempé in repen en dan blokjes

Snij een reepje van de tamarindeplak en week het los in water

 

 

 

 

 

limeblaadjes koop je bevroren bij de Aziatische winkel.
Peteh bonen koop je in de Aziatische winkel en zijn bevroren

 

 

 

 

 

 

Bak de tempé goed door in olie tot ze bruin is. De tempé mag tot de helft wel onder olie zitten. Het vuur mag op de hoogte waarop je vlees bakt. Doe de tamarinde in een half kopje water. Zorg dat het goed krokant is; kleur ongeveer zoals een bruine boterham. Haal ze uit de olie met een schuimspaan en zet apart.

Bak de ui op midden hoog vuur tot iets verder dan glazig. doe er dan de trassi, knoflook, ketoembar, sambal, Spaanse peper bij en bak het geheel verder tot goed vermengd is. Meng de tamarinde goed door het water. Eventueel kun je in de stukjes knijpen zodat het sneller vermengd is. Voeg de tempé aan het gerecht toe en roer het goed door. Voeg een vervolgens de suiker en wat van het tamarinde water aan toe. Nu kunnen ook de petehbonen erbij met de djeruk purut (lime blaadjes). Nog even doorbakken zodat alle vocht goed is opgenomen of verdampt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s