Pesutorī sushi tonijn

on

Pesutorī sushi is een kruising tussen sashimi en een gebakje. Net als de naam hiervoor, heb ik zelf een aantal Pesutorī bedacht. Dit is de laatste in de reeks.

Deze Pesutorī is opgebouwd uit verschillende lagen. De basis is een schijfje gemarineerde tonijn met daarop avocado, gevolgd door een stukje gekruide, krokante tonijn en wordt bovenop afgetopt met een zacht stukje tonijn met knapperig gebakken sesamzaadjes. Je maakt deze Pesutorī het makkelijkst met kookringen in 3 maten, aflopend van groot naar klein. De grootste is 4 á 4,5 cm doorsnede. Als je geen kookringen hebt kun je evt glazen gebruiken waarvan je de drinkzijde (bovenkant) even in de ketjap doopt zodat je er een rondje mee kunt stempelen op de in plakken gesneden tonijn. Je snijd de rondjes dan met een mes uit. Je hebt 3 schijven per persoon nodig.

Ingrediënten (voor 3 personen)

200 gr tonijn
5 ml arachideolie
1 knoflookteentje
30 ml Ponzu
1/2 tspn suiker
15 ml Sake
zout
1 bosui

Snij de tonijn in plakken van ongeveer 1cm dik. Verhit de arachideolie in een pannetje op matig vuur. Meng de sake, suiker en ponzu in een kommetje tot de suiker nagenoeg volledig is opgelost. Snij de knoflook in plakjes en bak ze kort aan in het pannetje; voeg er dan je sausje aan toe en roer het goed door tot de laatste restjes suiker zijn opgelost. Laat dit nog een minuut koken terwijl je intussen de bosui snijd en voeg er de bosui aan toe. Laat nog een minuut koken en dan kan de pan van het vuur. Zet het koel weg en leg er, na een minuut of 3 ongeveer, de grootste schijven tonijn in.

Voor de decoratie:

Bak sesamzaadjes met een heeel klein beetje olie tot ze bruin zijn. Zet apart voor afkoelen. Snij dan de avocado in dunne schijfjes en de bosui in dunne reepjes zoals je die zelf mooi vind. Japanse mayonaise hou je binnen handbereik.

Voor de krokante schijfjes tonijn heb je nodig:
2 cup bloem
1 cup water
1 tspn gemberpoeder
1/2 tspn chilipoeder
zout naar smaak

Verhit een koekenpan met een flinke laag arachideolie op hoog vuur. Meng de andere ingrediënten. Haal de middelgrote schijfjes tonijn door het beslag; daarna door broodkruim. Dan kort bakken in hete olie tot het korstje een lichtbruine kleur heeft.

Zet alvast 3 bordjes klaar en leg op elk een schijfje tonijn uit de marinade. Leg daarop de avocado. Daarop de gebakken tonijn en dan de bosui, gevolgd door het kleine stukje tonijn waarover je sesamzaad strooit en wat puntjes mayonaise neerzet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s