Pesutorī sushi

Onlangs had ik een lunchafspraak. Ik zou voor de lunch zorgen en mijn gast voor de wijn. Ik had geen zin om uitgebreid te koken dus ik greep terug op een sushiborrel-concept dat ik eens bij andere vrienden had gekregen. Het is simpel: je snijd alle ingrediënten, kookt de rijst, knipt de vellen Nori in kleine vierkanten en legt klaar wat verder nodig is om de sushi te maken. Ieder krijgt ook een sushimatje, chopsticks en een bakje water om z’n vingers te wassen. Echt, een zeer gezellig geheel en er vallen geen stiltes.

Ik had nog wat vis over en besloot om zelf nog wat te knutselen. Je kunt het, qua naam, niet onder een sushisoort scharen. Daarom heb ik de naam zelf bedacht: Pesutorī sushi, wat zoiets betekent als sushi gebakje. Ik heb een heleboel verschillende gemaakt.
Dit was de eerste.

(Voor 2 stuks)
100 gr zalm (geen gerookte)
6 ml saké
10 ml teriyakisaus
2 ml sesamolie
een bosui
Japanse sushigember
een vel Nori (deze Nori is zeewier waarvan ze groene vellen maken om sushi in te rollen).

Snij de zalm in kleine stukjes en zet apart in een schaaltje. Voeg daar de saké, teriyakisaus, sesamolie en gember aan toe en meng alles goed door elkaar. Knip van het vel nori 2 reepjes van een halve cm breed en 15 cm lang.Snij de bosui schuin in lange rondjes.
Vul een kookring met doorsnede van 6 cm met het zalmmengsel en druk alles goed aan. Er zal wat marinade aan de onderkant van de ring uitlopen maar dat kun je met een doekje wegvegen. Verwijder voorzichtig de kookring. Je kunt eventueel een theelepel gebruiken om de zalm op z’n plaats te houden.
Plak nu langs de onderkant het reepje Nori en knip af wat teveel is. Leg bovenop wat stukjes bosui en rode peperkorrels.
Serveer met saké of een licht mousserende witte wijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s