Suspiro de Limeña

Suspiro de Limeña, de zucht van een vrouw uit Lima. Hoe mooi kan de naam van een dessert zijn. Van de vele soorten zuchten die vrouwen slaken is dit er één die verlangt naar, droomt van, wacht op dat wat zij het cdiepst verlangt. Misschien al heel lang zelfs en intussen gaat alles langs haar heen terwijl zij wacht, droomt en verlangt..el Suspiro de Limeña, de zucht van een vrouw uit Lima.

Helaas ben ik niet degene die het recept heeft bedacht, wel de tekst hierboven. Het recept is van de poëet Jose Galvez. Hij gaf deze naam aan dit toetje omdat het zacht is als de zucht van een vrouw.

In dit zoete dessert vormt een Peruviaanse Manjar Blanco de basis. In Peru wordt Manjar Blanco ook wel op de boterham, met ijs, of tussen lagen taarten gesmeerd. Manjar Blanco lijkt veel op de Italiaanse Dulce de Leche. Bovenop de Manjar Blanco in dit recept, komt een chique laag Merengue met port en wordt uiteindelijk met kaneel bestrooid. De merengue blijft zacht doordat ze niet in de oven gebakken wordt.
Ik heb hieronder het recept beschreven zodat je het een keer (of meer) voor je moeder, je lief, je buurvrouw, collega’s of gewoon voor jezelf kunt maken.

Met dit recept maak je in ongeveer drie kwartier voor zes personen de Suspiro de Limeña

250 ml volle melk of koffiemelk
397 gr (1 blikje) gecondenseerde melk
½ theelepel vanille extract of 1 vanille stokje
3 ei gelen
2 eiwitten
50 gr suiker
50 ml witte Port
gemalen kaneel naar smaak

Bereiding:

Voor de Manjar Blanco moet je het volgende doen. Breng de beide melksoorten al roerend met een houten lepel, tegelijk met de vanille in een pan met dikke bodem, op laag vuur aan de kook. De bedoeling is dat het na zo’n 40 tot 45 minuten een dikke substantie wordt die geel tot licht karamel van kleur is. Daarna kan het van het vuur.
Scheid de eiwitten van hun dooier en bewaar ze elk apart. Klop de eigelen los in een schaal en voeg daar een paar scheppen van de melkmix aan toe terwijl je het roert met een garde of vork. Blijf dit nog een minuut doen en giet het dan bij de melkmix terwijl je dat, ongeveer een minuut, nog even roert. Daarna zet je het apart, of giet je het in glazen; om het daarna op een koele plaats af te laten koelen.

Nu kun je de merengue maken. Eerst maak je de “siroop” door in een (steel)pannetje suiker en port te koken. Eerst de port in de pan en dan de suiker, hoog vuur eronder en dan, zonder roeren, laten koken. De siroop is klaar als het een draad vanaf je vork naar beneden vormt.
Klop ondertussen de eiwitten in een schaal tot ze helemaal stijf zijn en je er punten uit kunt trekken die rechtop blijven staan (merengue). Voeg daar voorzichtig, in dunne stroom, de siroop aan toe terwijl je de merengue met een garde in krachtige slagen blijft kloppen. Blijf dit doen tot de siroop in de merengue is opgenomen.
Schep de merengue op de glazen die je vooraf hebt gevuld met de Manjar Blanco en bestrooi het tenslotte met wat kaneel.

Deze zoete traktatie smaakt het best als het op koude of kamertemperatuur is.

Suspiro de Limeña, de zucht van een vrouw uit Lima. Hoe mooi kan de naam van een dessert zijn. Van de vele soorten zuchten die vrouwen slaken is dit er één die verlangt naar, droomt van, wacht op dat wat zij het cdiepst verlangt. Misschien al heel lang zelfs en intussen gaat alles langs haar heen terwijl zij wacht, droomt en verlangt..el Suspiro de Limeña, de zucht van een vrouw uit Lima.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Dennis Numan schreef:

    Met zo’n mooie omschrijving moet dit toetje bijna wel lekker zijn.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s