Kip met abrikozen uit de Tajine

IMG_5374
gevulde abrikozen

Op de foto zie je een bekend Marokkaans gerecht: kip met abrikozen en diverse kruiden. De kaneelstokjes, saffraan, gember en kurkuma, maken een prachtig kruidenpalet op je bord. Het leukste van het koken in een tajine vind ik, dat je er eigenlijk zo weinig omkijken naar hebt. Met een beetje goede wil, oefening en doorzettingsvermogen, ben ik ervan overtuigd, dat iedereen er iets heerlijks in kan koken. Ik noem doorzettingsvermogen in het rijtje omdat ik inmiddels mijn 3e tajine bezit maar van 2 heb ik de top laten vallen en van de 3e heb ik de schaal laten barsten doordat ik ‘m niet eerst voldoende in het water had laten liggen. Tijdens het koken van dit gerecht, hoorde ik ineens: “PANG!”. Daarna rook ik een aanbrandlucht en wist ik dat de schaal van de tajine door de hitte gebarsten was. Ik heb toen zo snel mogelijk de schaal van de tajine waarvan ik de top had laten vallen gepakt en verwisseld voor de gebarsten schaal. Het kookfest ging dus vrolijk verder. Zo zie je maar; nooit zomaar de onderdelen van je tajine weggooien. Waar koop je een leuke, niet al te dure tajine? Ik heb mijn eerste van de Marokkaanse groente/slagerman in Amsterdam, de tweede en derde komen van een winkel op de Elisabeth Wolffstraat in Amsterdam.

Voordat ik ging koken heb ik natuurlijk boodschappen gedaan om dit

Spicy Humous, frisse tomatensalade en romige avocado's
Spicy Humous, frisse tomatensalade en romige avocado’s

prachtige gerecht te kunnen maken. Ik wilde graag nog wat andere gerechtjes naast de tajine hebben staan. Op de foto zie je daarom een tomatensalade, humous en wat stukjes avocado. Ook heb ik wat cous-coussalade bereid. Uiteindelijk was het allemaal wel weer wat veel maar het was een mooie manier van tijdverdrijf. Wat betreft de receptjes: vrees niet; alles wordt duidelijk en is uiteindelijk kinderspel. .

Wat komt er op de boodschappenlijst?Voor de Kip met abrikozenTajine:

1 gesnipperde ui (welke kleur mag je zelf beslissen); wat knoflook naar

Bloedsinaasappel, tomaat, limoen, peterselie, saffraan en kaneel
Abrikozen, avocado, bloedsinaasappel, tomaat, walnoten, limoen, peterselie, saffraan en kaneel

smaak; 1 flinke theelepel kurkuma (kunjit of Geelwortel is hetzelfde); 1 flinke theelepel gemberpoeder (of 1 cm.verse versneden);2 kaneelstokjes; 1 halve theelepel saffraanstampers; 1 half bosje peterselie; wat water; wat olie; zout en peper (zwart); 300 gram gedroogde abrikozen; kwart bosje mint; 50 gram amandelen zonder schil; 20 gram suiker; 2 theelepels sinaasappelschil en wat sesamzaad.

abrikozen vullen met amandelen en veel geduld
abrikozen vullen met amandelen en veel geduld

Allereerst heb ik een heel leuk priegelklusje gedaan en dat is het vullen der abrikozen met een mengsel van gehakte amandelen, suiker en muntblaadjes. Dat doe je door de abrikozen eerst te wellen in wat lauw warm water en ze met een klein mesje van boven open te snijden en uit te hollen met iets stomps, bijv. de achterkant van een aardappelmesje. De amandelen hak je fijn en daaraan voeg je (naar smaak) wat versneden munt en de suiker toe.

Ik heb eerst de kip gekruid met zout en peper en daarna licht

Licht gebakken kip met zout en zwarte peper
Licht gebakken kip met zout en zwarte peper

gebakken. Als je de kip van buiten aanbakt en daarna in een gerecht meekookt, dan blijft ‘ie mooi intact en mengen de sappen zich heerlijk met de rest van de kruiden. Na het bakken heb ik de kip even apart gezet en de kruiden, dus ui, knof, kurkuma en gember, in de tajine gestopt die, met wat olie, op een laag, rustig vuurtje klaar stond. Heel even aanfruiten en dan de kip erbij. Let op; de tajine wordt uiteindelijk in z’n geheel op tafel geserveerd. Daarom is het leuk als je de ingrediënten alvast schikt op een manier dat alles mooi overzichtelijk is. Zoals je op mijn foto bovenin dit recept ziet, was ik dat hoofdstuk even vergeten. Toch smaakte het er niet minder lekker op; geloof dat maar. Als de kip met de kruiden in het tajinebed ligt, kun je de kaneel, het water met saffraan, de peterselie die je hebt fijngesneden en de gevulde abrikozen toevoegen. Dan kan de top op je tajine, het vuur zachtjes en kun je fijn aan de slag met andere dingen. Het gerecht is na ongeveer een uur of anderhalf uur klaar. Hou wel het vochtgehalte in de smiezen; aangebrand of erg drooggebakken is, in dit geval, niet erg lekker en zeker niet mijn bedoeling. Als het klaar is, kun je er wat sesamzaadjes en geraspte sinaasappelschil overheen strooien en is het klaar om geserveerd te worden. Als je geen zin hebt om nog wat meer te koken, kun je dit gerecht serveren met een Turksbrood en wat (olijf)olie die je aanmaakt met fijngesneden peterselie of wat fijngesneden knoflook. Beiden met wat zout vermengen.

Sausjes voor op het brood of om je eten mee bij te kruiden
Sausjes voor op het brood of om je eten mee bij te kruiden

Ik heb het receptje voor de bijgerechten als humous of cous-coussalade niet aan dit bericht toegevoegd. Ze zijn namelijk ook los van dit gerecht of in combinatie met een ander gerecht, prima te eten. Het recept voor humous of cous-coussalade kun je vinden via de zoek-optie op mijn blog, of via de tag-lijst. Bovenin dit verhaal kun je je reactie kwijt. Eventueel kun je ook contact met me opnemen via een contactformulier.

Eet smakelijk! Hartelijke groeten,

Nathalie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s