Sambal rawit peteh, sambal Badjak en sambal Lupah

Mijn vader vertelde eens dat hij met mijn oom Rob sprak over het intens genieten van een bordje Sajur Lodeh met gedroogde zoute vis en wat sambal. Samen met mijn  vader maakte ik drie soorten sambal die je naast tal van gerechten kunt gebruiken. Elk heeft een uitgesproken eigen smaak dus je kunt gerust uitproberen welke je lekker vind. De recepten zijn wat ruim dus je kunt eventueel wat bewaren in weckpotjes.

Sambal tjabé rawit peteh

300 gr. groene rawit
3 petehbonen
halve eetlepel trassi
3 teentjes knoflook
1,5 el kristal suiker
sap van 1 limoen

De rawits worden in een keukenmachine zo fijn mogelijk gesneden. De knoflook gesnipperd. Verhit wat olie op matig vuur in een pan (wadjan of wok). Voeg er dan trassi met wat zout aan toe en roerbak het tot de trassi verpulverd is. Voeg dan de rawit, knoflook, peter bonen en limoensap toe en bak dit onder regelmatig doorroeren, even aan. Voeg dan, als het geheel wat donkerder is, de suiker aan toe.

Sambal Badjak

10 eetlepels sambal oelek
1 stengel sereh
1/2 stukje verse gemalen laos
4 nootjes gemalen kemiri
2 theelepels trassi
2 blaadjes jeruk purut
1 jenever glaasje vloeibare gulah Jawa (indien men een blok gebruikt, dan een half stukje)
100 gr kristal suiker
ketumbar
knoflook
Arachideolie

Snipper de ui en knoflook. De sereh wordt in kleine ringetjes gesneden en de kemiri in een cobek (vijzel) fijngewreven.
Verhit wat olie op matig vuur in een pan (wadjan of wok). Voeg er dan trassi met wat zout aan toe en roerbak het tot de trassi verpulverd is. Nu kan de sambal oelek, de gesnipperde ui en knoflook kort worden meegebakken. Voeg er dan de kemiri, laos en sereh aan toe. Dit moet even goed gebakken worden. Ten slotte voeg je de gula Jawa, jeruk purut en suiker toe die je laat indikken terwijl je roert. De sambal is klaar als het, door karamellisering, donker kleurt.

Sambal Lupah

300 gr gemalen lombok
3 teentjes knoflook gesnipperd
1 flinke tomaat (liefst nog groenig) in stukjes
1 grote theelepel trassi
zout naar smaak
3 eetlepels suiker
1 limoen
Arachide olie

De lomboks worden in een keukenmachine zo fijn mogelijk gesneden. De knoflook wordt gesnipperd en tomaat in stukjes gesneden. Verhit wat olie op matig vuur in een pan (wadjan of wok). Voeg er dan trassi met wat zout aan toe en roerbak het tot de trassi verpulverd is. Daarna kan de gemalen lombok en suiker erbij. Tenslotte kan de gesnipperde knoflook en stukjes tomaat bij. Rond de sambal verder af naar eigen smaak met limoensap, zout en eventueel nog wat suiker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Dennis Numan schreef:

    Stuk voor stuk een genot om te eten. Zowel het zoete als het zuurtje/frisse komen goed tot zijn recht😊

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s