Mariacake

Op 15 augustus vieren katholieken de Maria ten Hemelopneming.  Via  deze link kun je het verhaal lezen op een website die vol staat met informatie over heiligen en religieuze feestdagen.  

Met míjn gedegen kennis heb ik speciaal voor dit feest, deze Mariacake bedacht. Een cake in de vorm van een rode roos, met daarop de duif als de Heilige Geest. Het is een heerlijke, donkere chocolade cake, met van binnen een verrassende sinaasappel-limonchello, gember marmelade met een licht pittige nasmaak, en van buiten een heerlijk zachte icing van suiker, gedecoreerd met duiven. Eigenlijk is deze Mariacake zó lekker dat je ‘m ook wel op andere dagen dan 15 augustus zou willen eten.  Mocht je de verleiding niet kunnen weerstaan, denk dan wel even aan Maria, Moeder Gods. Amen.

De Mariacake maak je met de volgende ingrediënten.

 • 200 milliliter water
 • 70 gram cacao
 • 350 gram bloem
 • 1 zakje van1 theelepel baksoda
 • 3/4 zakje bakpoeder
 • 230 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur
 • 200 gram suiker
 • 4 eieren (maat L)
 • 14 kardemomzaadjes (gekneusd in bijv. een vijzel en daarna het schilletje verwijderd).

Voor de buitenkant heb je nodig:

 • 500 gram Renshaw ready to roll icing. Te koop bij winkels voor taart -en cakebenodigdheden, net als
 • 250 gram Renshaw Flower & modelling paste en
 • 200 gram Bake delicious botercrème om de icing aan de cake vast te “plakken”
 • optioneel kun je daar ook een vormpje kopen om de duif uit te steken. Je kunt ‘m eventueel ook zelf maken
 • 125 gram roomboter op kamertemperatuur voor de botercrème
 • 1 kleine reep witte chocolade (om de duiven vast te plakken)

Voor de vulling van de cake heb je nodig:

 • 3 blaadjes gelantine
 • 1 pot marmeladejam (liefst Chivers)
 • 20 gr limoncello
 • 50 gr geraspte gember (zonder schil)
 • 2 theelepels Cayennepeper

En zo maak je deze cake:

-verwarm de oven voor op 180c. Vet een cakeblik of, zoals in dit geval, de roos, in met boter en bestuif met bloem. Als je een vorm gebruikt zoals ik, met veel plooien, dan kun je ‘m invetten door de boter licht te smelten in een pannetje, dat overgieten in de vorm en dan erin rond laten vloeien.
-meng het water met de cacao en kardemom in een kom en zet apart.
-bloem, baksoda en bakpoeder in een kom mengen en apart zetten
-klop in een grote, diepe kom de boter 3 minuten op tot een crèmig geheel en voeg de suiker toe. Daarna kunnen de eieren er één voor één bij. Klop deze massa nog zo’n 4 minuten door,
-voeg het bloemmengsel en het cacaomengsel, er om -en om aan toe. Klop nog 2 minuten door met de mixer.
-giet het beslag in de vorm en bak ‘m 50 minuten op 180’c. Maar hou het ook in de gaten met een sateprikker. Blijft er nog deeg plakken, dan is de cake nog niet klaar.

Hier zie je hoe de cake doorgesneden wordt met een heel lang mes, zodat de vulling erop kan worden aangebracht.

Als de cake klaar is moet hij goed afkoelen. Doe je dat niet, dan kun je ‘m niet goed halveren en dat is nodig voor de vulling en coating. Terwijl de cake afkoelt kun je de gelatineblaadjes in een bakje koud water leggen, de gember raspen. Je kunt ook alvast een stuk (afhankelijk van hoeveel duiven je denkt te zullen maken) modelling paste kneden, uitrollen en daar duiven uitsteken (en in vorm buigen) met de vorm of helemaal zelf maken. De duiven worden vrij snel hard waardoor je ze straks makkelijk op de cake kunt plakken met de witte chocola.

Als de cake is afgekoeld, zet je een klein pannetje op het vuur en verwarm je de marmelade op een laag pitje. Zet het uit als de marmelade warm en vloeibaar is. Roer met een garde de (uitgeknepen) gelantineblaadjes, geraspte gember en Cayennepeper erdoor en “blus” af met limoncello. Laat 1 á 2 minuten, al roerend, afkoelen. Snij vervolgens de cake in 2 helften zoals op de foto hierboven en giet de vulling op de onderste helft. Zet dan de bovenste helft daar bovenop. 

Maak de botercrème zoals het recept op de verpakking aangeeft maar gebruik 100 gr ipv 200 anders heb je veel te veel over (of te weinig boter). Besmeer de cake er goed mee waarbij je ook de diepere delen niet overslaat, en zet apart. 

Kneed de icing tot een soepele bal en rol met een deeg roller een ronde plaat. Heeft jouw cakevorm niet veel plooien zoals de roos, dan maak je de plaat ongeveer 2 á 3 mm dik. Heb je een roos zoals in dit recept, of een andere cakevorm die veel plooien heeft, dan maak je de plaat in het midden zo’n 7 mm. dik en van buiten 3 mm. Drapeer de plak icing op de cake en druk zachtjes met je vingers, of een klein rond stomp voorwerp, de icing in de plooien zodat de cakevorm te voorschijn komt. Daarna druk je de buitenste randen van boven naar beneden aan. De randrest aan de onderkant snij je met een mes af. 

Met een blokje witte chocola dat je smelt volgens dit recept.  Dip daar een duif met zijn buikje even in en geef hem een mooie plek op de taart. Herhaal dit tot je tevreden bent met het aantal duiven. Je taart is dan klaar. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s