Vis in sake- mirinsaus met groenten

on

Eén van mijn vele lievelingsgroenten is venkel. En ik hou ook van vis. Vis moet, als het even kan, op een “nette manier” in het schap terecht zijn gekomen. In dit geval is het schap, het bakje van een aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam.

Ik vertel je het recept van een visgerecht dat ik vandaag maakte. De smaak ervan is heel naturel maar toch zeer smaakvol. Het is gemaakt met de ingrediënten die iedereen wel kent uit de Japanse keuken; Sake, Mirin en sojasaus, zo ééntje van Kikkoman die men ook voor Sushi gebruikt. Enough said, get on with it! 

  • 3 witvisjes, niet al te groot, met stevige structuur, zonder schubben en ingewanden
  • 4 grote eetlepels mirin en sake
  • 1 rode peper zonder zaadlijst
  • 1 venkel
  • 1 prei in losse bladen in de lengte
  • 1 eetlepel (riet)suiker
  • 150 ml water
  • stukje van 4 cm gember
  • bloem

 

Verhit een bakpan met een laag olie van 2 centimeter diep. Bestuif de vis licht met bloem en bak ze licht bruin aan beide kanten. Dit doe je om te voorkomen dat de vis in het gerecht aan de bodem van de pan plakt. De vis zet je apart. 

Verhit een pan ter grote van de vis met nieuwe olie. Een kwart centimeter diep zal voldoende zijn. Bedek de bodem met een bedje van de bladen prei. Leg daarop de vis ten ruste en bedek hen met rode peper en gemberschijfjes. Langs de rand schik je de halve venkelbladen. Vul de pan verder met de Mirin, Sake, de suiker en het water. Zet de deksel op de pan en laat het geheel nog zo’n 20 minuten koken op laag vuur.

Als de vis tot op de graat gaar is, schep je de vis, per persoon, op een bord en serveer je het met wat brood. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s