Palmpasen

Toen ik ongeveer 6 jaar was, kregen mijn broer en ik onze eerste broodhaan op een stok. Ik weet niet of het een zelfgemaakte was, of dat het bij een bakker vandaan kwam. Ik weet nog wel dat het een zware beproeving was om niet aan het snoep te komen totdat moeder zei dat het mocht.

Elke dag keek ik naar de ketting van snoepeitjes die onder de steeds droger wordende broodhaan hing. Het enige wat mij daar lekker aan leek was zijn oogje want dat was een rozijntje en dus zoet. De dagen leken voorbij te kruipen maar uiteindelijk was het zo ver! Ik heb mij als een bezetene op het snoep gestort en vroeg me af wat er met het snoep aan de ketting van mijn broer gebeuren moest. Dat moest van hem blijven hangen…heel erg lang. Ik mocht er niet aankomen en hij kon er blijkbaar makkelijk afblijven.

Op een dag kon ik het niet meer aanzien; er móest een begin gemaakt worden aan het opeten van al dat lekkers. Ik liep naar de haan en keek naar al het lekkers dat eraan hing te lonken. Als een naar de appel uit het Hof van Eden verlangende Eva, heb ook ik mij door de slang laten overhalen tot het proeven van het verboden goed. Ik was alleen in de kamer en geen mens zou mijn zondig vergrijp op tijd halt toeroepen. De daad mocht niemand opvallen. Gehypnotiseerd pulkte ik met mijn kleine vingertjes het oogje uit de broodhaan van mijn broer. Ik denk dat dat oogje nog lekkerder was dan mijn hele snoepketting.

Op deze foto zien we mijn broer die mij leert hoe je de kers van de taart pulkt.

 

De Palmpaasstok is een soort bundeling van verzen uit de bijbel die gaan over Jezus Christus. Ik zal hieronder een beschrijving weergeven zodat je het kunt nalezen. 

 

 

 

De broodhaan is een verwijzing naar Lucas 22:34 waarin staat dat  de haan niet zal kraaien voordat Simon (Petrus)drie maal verloochend heeft dat hij Jezus kent. En hoe Petrus dat ervaart lees je in Marcus 14:66-72 Brood is overigens een belangrijke voedingsstof in de bijbel en wordt ook verdeeld in het laatste avondmaal waarover je kunt lezen in Matteüs 26: 26-28 en Marcus 14:17-24.

De palmtakken rond de haan verwijzen naar de palmtakken waarmee Jezus werd onthaald toen hij Jerusalem binnenkwam. Daarover lees je  in Johannes 12:12-13

Het kruis waarop de broodhaan is geprikt, is natuurlijk de verwijzing naar de kruisiging van Jezus. In onder anderen Marcus 15: 16-37 en vooral Matteüs 27 27:56, wordt het drama levendig beschreven.

De 12 noten staan voor de 12 apostelen, door Jezus uitgekozen en die als zijn leerlingen met hem meereizen (Lucas 6:12-16)

 

Apostelen en zilverstukken

Het snoepgoed, mijn favoriete detail aan de stok, staat echter voor de 30 zilverstukken die Judas Iskariot kreeg voor de uitlevering van Jezus aan de Hogepriesters. De treurige passage over respectloos misbruik van vriendschap lees je na in Matteüs 26:14-16. Zoals wel meer symboliek in de bijbel te vinden is, kun je ook over 30 zilverstukken meer lezen. 

De citroen staat voor de zure wijn die Jezus via een spons aan een majoraantak, te drinken krijgt. Dat moest wel zo want hij hing aan het kruis. Hoe dat in zijn werk ging kun je nalezen in Johannes 19: 28-30.

Ik kan nu een stuk schrijven over hoe je het broodhaantje maakt en hoe je het kruis maakt maar als je een pak broodmix koopt en er wat suiker aan het deeg toevoegt, heb je de receptuur compleet. Het kruis maak je van houten latjes of zoals ik heb gedaan, van takken uit het bos. Verder heb je crèpepapier, touw, plakband, snoepgoed, noten, ei, citroen, brood of taartversiering en een rozijntje (voor z’n oogje) nodig. Veel lees -en knutselplezier!

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s