vegetarische lasagne (en zonder pasta)

on

IMG_9864

Voor de zonnige dagen die eraan komen, is deze lichte, vegetarische, verse lasagne een heerlijke lunch. Je kunt ‘m natuurlijk ook als diner serveren, maar dan zou ik er nog wat brood met kruidenboter bij serveren. Voor mij is het een prima bodempje om daarna een eind te hardlopen. Voldoende vezels en geen rare dingen met mijn suikerspiegel; perfect dus!

Ingrediënten:

 • 100 gr winterpeen (geen wortels, die hebben nauwelijks smaak);
 • 230 gr courgette;
 • 500 gr aubergine;
 • 1 prei;
 • 100 gr ui;
 • 15 gr knoflook;
 • 850 gr verse tomaten;
 • (olijf)olie;
 • potje Italiaanse kruiden (of zelf wat Tijm, Oregano en Peterselie naar smaak gebruiken);
 • 150 gr (geraspte) Parmezaanse kaas

Gereedschap:

 • brede pan;
 • schuimspade;
 • keukenmachine (of heel veel zin om zelf veel te snijden);
 • mes;
 • snijplank;
 • kaasrasp;
 • plat bord;
 • ovenschaal;
 • oven.
de tomatensaus kan zelfs nog wat fijner van structuur dan deze.
de tomatensaus kan zelfs nog wat fijner van structuur dan deze.

Zet water op in de grote pan. Snij in de boven -en onderkant van de tomaten een kruisje. Leg de tomaten met behulp van de schuimspade in het water wanneer het kookt. Je zult zien dat het tomatenvel langzaam loskomt. Schep met de schuimspade een tomaat uit het water, leg ‘m op een bordje en trek het vel met een mesje van de tomaat af. Herhaal dit tot alle tomaten gepeld zijn. Als je geen keukenmachine hebt, snij je de tomaten zo klein mogelijk. Als je er wel een hebt, dan gooi je de tomaten erin en maak je er even, quick and dirty, een sausje van. Dat zet je even apart want de winterpeen, ui, knoflook moeten er ook aan geloven. Alles zo klein mogelijk want het wordt de saus voor de lasagne.

Giet het water uit de grote pan, en verhit ‘m opnieuw op vuur en met een scheutje (olijf)olie erin. Als de pan lekker warm is, giet je er de tomatensaus, winterpeen, ui en knoflook in. Dit kook je in tot ze dik geworden is. Voeg nog wat zout (niet teveel! de Parmezaan is ook vrij zout), peper en Italiaanse kruiden toe.

De aubergine en courgette worden in de lengte in plakken gesneden

De aubergine en courgette worden in plakken gesneden van zo'n 0,5 cm. dik
De aubergine en courgette worden in plakken gesneden van zo’n 0,5 cm. dik

van max. een halve centimeter dik. Van de prei haal je de bladen af, zodat het lange stroken zijn. De Parmezaanse kaas kan daarna ook geraspt worden, tenzij je dat al in de winkel hebt laten doen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je oven de mogelijkheid heeft om alleen van onderaf te verwarmen, gebruik dan die optie. De groenten kunnen op die manier goed gaar worden, terwijl je lasagne aan de bovenkant niet helemaal verbranden zal.

Besmeer de ovenschaal met wat olie en bekleed ‘m met een laagje aubergine, daarna wat tomatensaus en daarover wat kaas, dan de volgende groente, gevolgd door weer wat saus en dan weer wat kaas. Zo bouw je ‘m op tot je schaal voor 3/4 vol zit. Zorg dat je afsluit met de Parmezaanse kaas. De schaal zet je in de oven voor 1,5 tot 2 uur.

Klaar! Eet smakelijk en hoop dat je ‘m, net zo lekker vind als ik. Groetjes en veel kookplezier,

Nathalie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s