Bah-Wan Ikan

on

IMG_8125Thuis eten we regelmatig Bah-Wan bij de Indische gerechten. Mijn vader maakt ze van aardappels of brood. Daaraan voegt hij dan groenten, vlees of vis toe en maakt het af met kruiden. Hij maakt er nooit een sausje bij. Ik heb men dat zo ook nog nooit zien serveren bij de toko of familie. Ik ga er dus maar vanuit dat het zo hoort.  Mocht je toch behoefte aan saus hebben; gebruik dan Chilisaus. Die vind je de supermarkt of toko.

Dit is het recept van Bah-Wan Ikan (vis). Het mag met verse vis, maar in dit recept gebruik ik diepvriesvis. Om precies te zijn Koolvis, maar je kunt het ook met andere vis of garnalen maken. Als je vlees noch vis eet, kun je het ook met mais, doperwten en gesnipperde stukjes wortel of …geen idee, probeer gewoon uit wat je lekker vind. De basis is bijna altijd hetzelfde en als je twijfelt stuur je me gewoon een berichtje.

Ingrediënten

 • een pak ontdooide diepvries koolvis;
 • de helft van het visvolume aan aardappels (maakt niet uit welke soort);
 • een kwart van de hoeveelheid aardappels aan gesnipperde ui;
 • knoflook naar smaak maar toch wel 2 tenen;
 • 1 ei (middelgroot);
 • gemberpoeder;
 • zout en peper;
 • 1 Spaanse peper;
 • wat sambal (Brandal of Badjak);
 • Arched of zonnebloemolie om in te bakken.

Gereedschap:

 • koekepan;
 • spatel en een vork;
 • schuimspade;
 • mengkom;
 • plastic folie of een deksel voor op de mengkom;
 • aardappelschilmesje;
 • pan om de aardappels in te koken en
 • optioneel een aardappelstamper.
IMG_8122
na een uurtje opstijven in de koelkast, maak je er platte schijven van

De vis wordt gekookt tot ze bijna gaar is. Met de schuimspade wordt ze apart gelegd tot is afgekoeld. Als je daar geen zin in hebt, kun je de vis ook ongekookt gebruiken maar dan moet je ‘m heel goed ontdoen van het vocht anders valt je Bah-Wan uit elkaar bij het bakken. Handigheidje hiervoor is ‘m aan te drukken in een vergiet of zeef. De aardappels worden intussen geschild en afgespoeld om daarna in blokken gekookt te worden in het viswater.  Als de aardappels helemaal gaar zijn worden ze afgegoten en nog even op het vuur drooggekookt, waarna ook zij apart worden gezet om af te koelen.

Intussen wordt de vis “geplukt”. Dat wil zeggen: in plukjes versnipperd zonder een mes te gebruiken maar gewoon lekker met je handen in de vis wroeten. De gekookte of ongekookte vis wordt in z’n geheel in de mengkom of schaal, vermengd met de aardappels die je geprakt of grof gestampt hebt. Snipper de ui, Spaanse peper en knoflook en meng ze met het ei, de aardappels en de vis. Ten slotte worden de rest van de kruiden toegevoegd. Dek het geheel af met de folie of een deksel om vervolgens een uurtje in de koelkast op te laten stijven. Na het uur

Op middelhoog vuur. Dus niet heet vanwege verbranden van je Bah-Wan
Op middelhoog vuur. Dus niet heet vanwege verbranden van je Bah-Wan

maak je er platte schijven van. Die bak je in de koekenpan op middelhoog vuur met een laagje olie dat je goed warm hebt laten worden. Bak ze aan beide kanten mooi bruin en van binnen gaar en schep ze uit de pan met de schuimspade. Als je de vis rauw hebt gebruikt moet je nog even opletten dat de vis dus goed gaar is geworden. Maar…dat weet je zelf natuurlijk ook wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s