Gado-Gado

 

Gado-Gado serveersuggestie
Gado-Gado serveersuggestie

Binnenkort ga ik voor het eerst naar Indonesië, het land van mijn vader. Het is wat onverwacht gepland maar des te groter is het avontuur. Ik verwacht veel mooie dingen te zien en veel lekkers te proeven. Food for Thought dus! Om alvast een beetje in de stemming te komen, beschrijf ik hier een simpel gerechtje dat erg gezond en vegetarisch is: GadoGado.

Ingrediënten: 2 hardgekookte eieren; 1/2 blok Tahu (Tofu); 1/2 blok Tempé; 150 gr. witte kool; 150 gr. sperziebonen; 150 gr. taugé en een bosje verse koriander. Eventueel kun je er ook 150 gr. broccoli, bloemkool of een paar gekookte aardappeltjes aan toevoegen.  Verder heb je nodig: een brede pan water en een vergiet.

De ingrediënten voor de saus zijn: 1/2 pot pindakaas; 1 fijngesnipperd uitje; 1 teen knoflook (of meer als je wilt); 1 el. sambal Trassi; 1/2 el. kentjur; een scheutje kecap en 1/2 el Javaanse -of bruine suiker. Verder gebruik ik altijd wat zonnebloem of arachideolie om in te bakken.

IMG_6967

Bereiding: zet een pan met heet water op het vuur. Als het water heeft gekookt, blancheer je de groenten door het soort voor soort kort te koken, af te spoelen met koud water (in het vergiet) en daarna uit te laten lekken. In het resterende water, kun je de eieren hard koken. De groenten en de hard gekookte eieren, worden apart gezet.

Krokant gebakken tempé
Krokant gebakken tempé

De Tahu en Tempé worden in blokjes gesneden en elk apart gebakken in een laagje olie, tot ze bruin en knapperig zijn. Daarna even bestrooien met wat zout. Daarna wordt het apart gezet.

Fruit de fijngesnipperde ui (dus tot het glazig is), voeg daarna de fijngesneden knoflook en sambal Trassi toe. Daarna wordt de pindakaas toegevoegd en met zout en suiker op smaak gebracht. Kentjur, kecap en water maken de saus af tot een gladde massa. Op de afbeelding bovenaan deze pagina is de saus dikker. Zelf maak ik ‘m liever wat dunner, maar dat is aan ieders eigen inzicht. De pinda’s IMG_6969worden in de vijzel grof gehakt en eventueel lichtjes aangebakken. Als je er geen zin, tijd of trek in hebt, zal het gerecht daardoor niet nadelig beïnvloed worden. Dit is trouwens ook een mooi moment om de koriander fijn te snijden. Die strooien we straks naar goesting over de saus.

We hebben de groenten geblancheerd, de tahu en tempé gebakken, de saus gekookt, de koriander gesneden en eventueel pinda’s fijngestampt. What’s next? Next is het opdienen. De groenten gesorteerd, de tahu, tempé en alles en nog wat op een schaal, makkelijk naast elkaar. De eieren worden in plakjes of in z’n geheel erbij geserveerd.  De saus, nootjes en koriander kun je ernaast in aparte schaaltjes aanbieden maar je kunt ze ook direct over de groenten doen. Dat is het. Makkelijk toch? Hoe eten wij deze dis verder? Nou, met wat rijst of lontong.

Lontong is een blok samengeperste rijst. Lekker, volgens sommigen maar ik denk dat je ervan moet houden. Maar dat is met veel dingen in het leven. Je moet ervan houden om ervan te genieten. Ieder zijn keus.

Gado-Gado
Gado-Gado

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Dennis Numan schreef:

  Dit gerecht bewijst dat het eten van groente absoluut smaakvol kan zijn.
  Als echte “vleeseter” is dit een gerecht dat eventueel ook zonder kan.
  Ziet er zeer smakelijk uit.(ik weet toevallig ook dat het zeer smakelijk is☺☺😊)

  Geliked door 1 persoon

  1. Nathalie S. schreef:

   volgende keer maak jij het voor ons, toch?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s