Who’ s afraid of the Red Yellow and Blue

Who's afraid of the Red Yellow and Blue, Barnett Newman
Who’s afraid of the Red Yellow and Blue III van Barnett Newman

De Red Yellow and Blue-serie van de Amerikaanse schilder, Barnett Newman, komt uit de jaren ’60. Ze valt onder de categorie Abstracte kunst en is een serie van vier doeken die elk op een andere manier de kleuren weergeven.  Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue IV werd in 1982, in de National galerie van Berlijn met een plastic stang bewerkt. Vier jaar later was nummer III aan de beurt in het Stedelijk Museum Amsterdam. Met een stanleymes werden er diepe sneden in gemaakt. In datzelfde museum wachtte het grote blauwe kunstwerk Cathedra, een ander schilderij van Barnett Newman, hetzelfde lot en door dezelfde dader.

In ’97 had ik een bijbaan als suppoost in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Ik weet nog dat ik die dag wakker werd met het gevoel “ohhhhh ik heb écht geen zin, de zin komt ook niet en ik wou dat ik ziek was”. Maar ja, ik ging tóch. We liepen een kwartier of een half uur door een aantal zalen en rouleerden daarna in vaste volgorde. Ik liep door een zaal en ineens kwam er geschreeuw en gegil uit één van de zalen van mijn volgende ronde. “Er is een vandalist! Hij heeft een kunstwerk vernield!”. Alles gaat dan heel snel; bewakers rennen rond om deuren af te sluiten, doorgangen te blokkeren, politie in te schakelen en vooral kalmte te bewaren onder de bezoekers. Toch schrok iedereen er ontzettend van en ik was blij dat er nog niet was doorgeschoven naar het volgende rondje toen het gebeurde. Door alles wat er gebeurd is met en door de vernieling van die schilderijen, zijn het voor mij vanzelf beangstigende stukken geworden. Als het niet gebeurd was, had ik ze waarschijnlijk minder bijzonder gevonden en was ik nu niet een beetje bang voor het Rood, Geel en Blauw.

Hieronder beschrijf ik twee broodjes die ik gebaseerd heb op de Red Yellow and Blue III. De ene is met zalm en de andere is met rivierkreeftjes. Ze zijn aangenaam pittig en door de combinatie  met zoet, zilt en romig, wordt je verrast door onverwachte smaakschakeringen. Deze broodjes laten zich het best van geel naar blauw eten. Om in de lijn van het thema te blijven, heb ik het recept zo abstract mogelijk opgeschreven en de ingrediënten vet afgedrukt.

Voor beide broodjes geldt: 1. Eerst maak je een basisbedekking. Laat een blikje kikkererwten uitlekken. Pureer de erwten met een staafmixer of vijzel. Vul de helft van het kikkererwt-volume aan met zonnebloem -of olijfolie (een milde) en meng het geheel tot een luchtige puree. Meng 1 teen geperste knoflook door de puree.  Meng ten slotte een theelepel chilipoeder door het geheel en maak het af met wat zout en peper naar smaak.

Who’s afraid of the Red Yellow and Blue met zalm; mijn eerbetoon aan Barnett Newman.

2. Kook 50 gr. verse rode kool met 30 gr.suiker en 30 ml. azijn. Laat het daarna uitlekken in een zeef of vergiet; 3. Verhit een grillpan en 4. Snij een halve gele paprika in repen van ongeveer 5 cm. breed. Grill de paprikarepen aan de zachte zijde; 5. Snij 6 peppadews (uit een pot) in kwarten; 6. Snij een Spaanse peper in lange stroken en verwijder de zaadlijst; 7. Besmeer een gehalveerd Chiabattabroodje royaal met de basisbedekking; 8. Leg daarover een plak gerookte zalm; 9. Aan de linkerkant (voor de kijkers thuis), leg je 5 cm. breed, de rode kool; 10. Aan de rechter kant leg je de gele paprika; 11. Ten slotte leg je in het midden daarvan, de kwartjes peppadew en twee of drie reepjes Spaanse peper.

Who's afraid of the Red Yellow and Blue III, met rivierkreeftjes
Who’s afraid of the Red Yellow and Blue III, met rivierkreeftjes; wederom een eerbetoon aan Barnett Newman.

1. Mix met een staafmixer 10 uitgelekte peppadews uit een pot met 1,5 Spaanse peper (zonder zaadlijst) met een scheut zonnebloemolie tot een gladde, smeerbare massa; 2. Verhit de grillpan; 3. hak 10 zwarte, pitloze olijven tot kleine stukjes; 4. Snij een halve gele paprika in repen van ongeveer 5 cm. breed. Grill de paprikarepen aan de zachte zijde; 5. Besmeer een gehalveerd Chiabattabroodje royaal met de basisbedekking van kikkererwten; 6.  Leg aan de rechterkant (voor de kijkers thuis), 5 cm. breed de gegrilde paprika; 7. Drapeer aan de linkerkant 5 cm. breed, de gehakte olijf; 8. Smeer daartussen het peppadewmengsel; 9. Verdeel als touche- finale, de rivierkreeftjes over het peppadewmengsel; 10. klaar.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Dennis Numan schreef:

    De broodjes zijn er een stuk beter afgekomen dan het schilderij.
    Een naar verhaal maar een prima smaak!!….maakt een hoop goed.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s