Het Joodse bruidje (broodje naar een schilderij van Rembrandt)

Het Joodse bruidje van Rembrandt van Rijn Het Joodse bruidje van Rembrandt van Rijn

Ik wil je graag “Het Joodse bruidje” van Rembrandt van Rijn laten zien. Het schilderij is rond 1662-1666 gemaakt met olieverf op doek en is 121,5 × 166,5 cm, dus gemakkelijk te vinden in het  Rijksmuseum van Amsterdam. Het Joodse bruidje op de afbeelding is niet per sé een echt Joods meisje dat met de man op de afbeelding ging trouwen. Boze tongen zeggen dat het ook niet zeker is dat zij werkelijk zijn aanstaande vrouw was. Laat niet onverlet dat dit, volgens mij, een aardig tafereel is. Het duistere, donkere wat een, in mijn ogen, wat sombere ondertoon aan het decor geeft, laat het lieftallige, misschien wat naïeve, misschien maagdelijke bruidje, in prachtig licht uitkomen. Ze kijkt de man niet aan en lijkt de, naar haar borst grijpende, hand van de man tegen te willen houden. De man kijkt naar haar. Hij lijkt te zeggen:” kom maar meisje, het komt goed…laat me begaan”. Ik vind dit schilderij een pittig en spannend tafereel waar ik graag mijn huis voor beschikbaar stel als men muren tekort heeft in het Rijks.

Kijken naar kunst leid me af van de dagelijkse beslommeringen en stress. Het Joodse bruidje vertaald naar een culinair, culturele, dagdoorbrekende traktatie in een trommeltje, dat mij laat wegdromen naar andere plekken dan het kantoor of de bedrijfskantine, maakt mij een gelukkig mens. Ik heb het daarom niet al te moeilijk gehad met het bedenken van een culinaire variant op het schilderij als ode aan Rembrandt van Rijn.

Het Joodse bruidje wordt op donkerbruin brood met roomboter gepresenteerd. Geïmponeerd door de man; gesymboliseerd door pittige kaas, wordt de bruid; gesymboliseerd door dun gesneden rosbief, biet en zoete wortel, aangeraakt door zijn hand; vertaald naar repen zacht, stevige, gegrilde aubergine. Ruw zeezout geeft het grove paletmes vol verf weer. Grof gemalen roze peperkorrels staan voor de zoete, pittige toon van het bruidje. We bouwen het broodje op, zoals een echt schilderij, dus lagen op elkaar. Een overzicht van de ingrediënten staat in dikke letters onderstaande beschrijving van de compositie.

Net als een echt schilderij, wordt dit broodje opgebouwd in lagen Net als een echt schilderij, wordt dit broodje opgebouwd in lagen

1: de grillpan op het vuur. 2: aubergine van kont naar kruin in dunne repen snijden en besmeren met wat olie (mag olijfolie zijn) 3: besmeer het brood met roomboter 4: radijs en wortel in de lengte tot zeer dunne, bijna transparante plakken snijden 5:aubergine op de grillpan en omdraaien als de groeven van de pan zichtbaar zijn 6: leg de aubergine op een bord o.i.d. om af te koelen 7: leg de afgespoelde blaadjes waterkers op het brood 8: daarop mag de kaas 9: daarop de afgekoelde aubergine, vooral aan de linkerkant 10: aan de linkerkant leggen we vervolgens de radijs en aan de rechter kant de wortel 11: op de wortel brengen we de biet aan die we 12: bedekken met rosbief. 13: als sieraad op het broodje, brengen we grof gemalen zeezout en licht gestampte roze peperkorrels op het broodje en de rosbief aan.

het Joodse bruidje door Nathalie-Solange het Joodse bruidje door Nathalie-Solange

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Brainwave schreef:

  Very nice writing…! As good as the presented food…

  Like

  1. Nathalie S. schreef:

   Thank you for your compliment mr.Brainwave. Pleasure is all mine.

   Like

 2. Dennis Numan schreef:

  Een zeer goede beschrijving van het schilderij…!!!
  Het “Joodse bruidje” is gewoon lekker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s