Knoflook bewaartip

on

IMG_5381

Iedereen kent dat wel; van die mooie bolletjes knoflook in een netje of bakje. Ze zitten er met z’n allen bovenop elkaar. Gezellig, vers, jong, stevig…eigenlijk is het bijna zonde of spelbrekerij om ze van elkaar te scheiden. Ik koop altijd een verpakking van een stuk of 5 á 8 en ga ervan uit dat ik het allemaal op krijg. Soms lukt dat, soms niet. Toen ik het deksel van de pot opende, waarin ik de knoflook bewaar, zag ik dat een aantal van de knoflookteentjes was uitgelopen. Ik baalde ervan want ik hield niet meer veel knoflook over die niet uitgelopen was. Gelukkig heb ik mezelf een tijdje geleden een super stoere staafmixer van Bamix cadeau gedaan. Hij kost wel wat maar dan heb je ook wat. Ik kan ‘m in hete sauzen of soepen gebruiken want de staafmixervoet en het been zijn hittebestendig metaal. Genoeg over keukengereedschap, nu even verder over de knoflook.

Deze knoflookpuree gebruik ik voor diverse gerechten en door salades of dressings. Gewoon even een schoon theelepeltje door de pot halen en klaar. Geen gehannes met schilletjes en snijden. Geen knoflookvingertjes meer, nee, gewoon lekker gemakkelijk. Voor deze knoflookpuree heb je het volgende nodig:

Schroefdeksel(s) met glazen pot(ten) die je in water hebt uitgekookt; (olijf)olie; staafmixer; mes IMG_5383en snijplank..en knoflook dus.

De keus tussen olijfolie en zonnebloemolie (of een andere olie, maak je op basis waarvoor je de knoflookpuree wilt gebruiken. Knoflook met olijfolie zul je bijvoorbeeld niet zo snel gebruiken in de Indische keuken maar wel in de Italiaanse. Zo kun je dat ook beoordelen over knoflook in Arachideolie. Arachideolie kan behoorlijk heet worden, wat handig is als je iets bakt in een wokpan. Je kunt natuurlijk ook meerdere potjes knoflookpuree maken waarin je de ene met olijfolie en de andere met maïsolie bewaart.

De knoflook zonder schil en uitloper stop je in een pot. Ik heb het vleesmesje op de mixer gebruikt en eventueel kun je alvast wat olie aan de knoflook toevoegen (verhouding: 1 op 1). Met de staafmixer maak je het geheel tot een smeuïge substantie. Deksel erop, eventueel een leuk labeltje erop met de datum en specifieke inhoud: klaar! Hoe lang valt dit te bewaren? Minder lang dan knoflookpuree uit de supermarkt natuurlijk want er zit geen conserveringsmiddel in. Omdat je het met olie maakt, blijft het in een schone, steriele pot, toch enkele weken goed.

IMG_5382

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s