Rabarbersaus

Rabarbersaus met vanille en suiker op een appel-notentaart
Rabarbersaus met vanille en suiker op een appel-notentaart

Van de week kwam ik langs een groentewinkel waar ze Rabarber verkochten. Aanvankelijk liep ik er voorbij maar de mooie, lieve blozend rode kleur viel me vanuit mijn ooghoek op. Ik vond het zo’n mooie lieve groente, dat ik er wat stengels van heb meegenomen om thuis tot een sausje voor bij de taart te koken. Weet je dat Rabarber al heel lang, zo’n 5000 jaar, de belangstelling van de mens geniet? De plant of struik kan je heel decoratief in je tuin zetten want er komen bloemen aan. Als je de plant voor een dessert, sausje of taartvulling (met veel suiker!) wilt gebruiken, gebruik dan alleen de rode stelen; de rest is, oneetbaar. Je kunt de stelen trouwens ook rauw eten; dan strooit men er zout overheen. Ik hou meer van de traditionele wijze zoals mijn moeder ‘m maakte. De met suiker, vanille en een beetje water gekookte stelen in een bakje of, zoals hieronder te zien is, als saus bij (appel-noten)taart. Rabarbersaus smaakt fris-zuur. De munt en vanille geven het een licht oosters tintje. Als ik deze saus proef denk ik al snel aan gerechten, taart of koek met noten of een gerecht met gegrild, licht rood vlees zoals hert of zwijn. Wil je deze saus ook eens maken? probeer dan mijn receptje:

8 stelen Rabarber; 40 gram suiker; wat muntblaadjes en 1 vanille stokje.

Snij de groene en witte uiteinden van de Rabarber en de rode delen in stukjes ter grootte van een vingerkooitje. Vul een pannetje met de Rabarber en voeg zo’n 250 ml. water toe. De mutblaaljes kun je naar eigen smaak toevoegen; wel even versnijden voordat je het aan de saus toevoegt. Weeg de suiker af en snij het vanillestokje open. Als je het vanille stokje in de lengte hebt ingesneden, dan haal je de zaadlijst eruit en die stop je in het pannetje. Ook de suiker toevoegen en dan op zacht tot matig vuur koken. Als de boel gaat koken dan zul je er af en toe doorheen moeten roeren want de stelen vallen uit elkaar tot een soort draden. Als je de saus te dik vindt, kun je er water, witte port of zoete dessert wijn aan toevoegen. Als ‘ie te dun is, kun je er wat allesbinder aan toevoegen. Om te voorkomen dat die klontjes in de warme saus maakt, kun je dat eerst mengen met wat koud water. Als je dat langzaam in de warme saus giet, zul je geen klontjes krijgen.

Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Laat gerust een reactie achter via de reactie-button bovenin dit artikel. IMG_5255

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s