Ajam pedis

Ajam pedis (pittige kip) met laurier, rode peper en sereh
Ajam pedis (pittige kip) met laurier, rode peper en sereh

Wij aten thuis nooit maar één Indisch gerecht. Het was altijd een

Eten dat nog van de dag ervoor over was bij pa en ma helpen opmaken..Er zijn ergere dingen
Eten dat nog van de dag ervoor over was bij pa en ma helpen opmaken..Er zijn ergere dingen

kwartet van wat natte -en droge gerechten met rijst en eventueel krupuk. Voor de groenten koos mijn vader

dan sajur of sambal goreng boontjes of zo. De andere gerechten waren met vlees, vis of tahu gemaakt. Zo aten we gerust een week Indisch want mijn vader maakte er dan steeds een nieuw gerechtje bij als er eentje op was. Hiernaast zie een afbeelding van de eettafel bij mijn ouders thuis. Atjars, sajurs, gorengs..en natuurlijk wat droog gebakken kip of een makreel (Pepesan). De foto is al enigszins gedateerd; november 2011, dus niet meer helemaal in topvorm.

Bovenaan deze pagina zie je een foto van kip in een schaaltje. Het is één van de gerechten die ik samen met nog een aantal anderen, erg lekker vind. Ik zal hieronder een beschrijving geven van hoe je het kunt maken zodat je het kunt meenemen in je rijsttafeltje thuis. Laat, nadat je het een keer gekookt hebt, gerust een reactie achter of neem contact op via het contact formulier op mijn blog.

Hút recept voor Ajam pedis:

500 gr kipfilet of iets meer (700gr) als je het met bot maakt; 1 grote Rode en grote witte ui;

Verse kruiden: 1 daon jeruk purut; 1 stengel sereh; Kwart blok (geconcentreerde) santen

Droge kruiden: 1 eetlepel gedroogde ketumbar (korander); Halve eetlepel djintan; Halve eetlepel kunjit; 1 theelepel (een volle) trassi; 1 scheut laos; 1 fijngesneden rode peper; 2 eetlepels (of naar smaak) sambal brandal

Kipfilet op hoog vuur licht aanbakken zonder dat ‘ie gaar wordt(anders wordt ‘ie droog in het gerecht). Als je kipstukken aan het bot gebruikt, dan geldt hetzelfde maar moet ie voor de helft gaar gebakken worden. Ui fruiten in olie, de droge kruiden erbij. Als de ui en droge kruiden vriendjes zijn kunnen de kippen met bot erbij. Als je kipfilet gebruikt mag dat in de pan en ben je na het omscheppen klaar nadat je de verse kruiden hebt toegevoegd. Als de kip met bot wat gaarder is, kunnen de verse kruiden erbij. Dat moet dan doorsudderen met een deksel op de pan totdat het gaar is.

alle droge kruiden met de ui
alle droge kruiden met de ui

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s