Rendang

IMG_4944Rendang is één van mijn lievelingsgerechten. Tis eenvoudig te maken, ruikt lekker en ziet er nog leuk uit op je bord ook. Ik vind Indisch eten altijd lekker als het buiten koud is. Het is nu zo’n 6 graden buiten dus..tijd voor Daging Rendang!

licht geroosterde cocos
licht geroosterde cocos

Wat gaat erin?

500 gr rundvlees (sucadelap of braadlap); 1 grote ui; 2 eetlepels sambal (Oelek); 4 eetlepels bruingebraden cocos; stukje santen van zo’n 5 cm dik, van een blok geconcentreerde cocos.

En verder? Nou, 2 eetlepels gedroogde ketoembar of anders fijngesneden verse op het eind; 2 theelepels kunjit (geelwortel) of verse maar dan wel even kneuzen voordat je ’t in de pan stopt; 2 theelepels gedroogde laos of 1 scheut verse laos tegelijk met de verse geelwortel; 2 theelepels gedroogde sereh of 1 of 1,5 stengel verse sereh; en een heel klein beetje komijnzaad en zout naar smaak.

Vervolgens: Het vlees in blokjes snijden. De ui fijnsnijden. De santen

De gedroogde kruiden
De gedroogde kruiden

even in een pannetje bruin bakken; vraag me niet waarom maar dit doe ik eigenlijk altijd. Ik vind het erg lekker ruiken door het huis heen en de cocos wordt er wat droger door en neemt makkelijker de kruiden van het gerecht op. Als je geen zin hebt om het eerst te bakken kan dat natuurlijk ook; niks aan de hand dus.

Wat ook mogelijk is, is om de rendang in de snelkookpan te maken. Je moet dan alleen wel het vochtgehalte (waterpijl) goed in de gaten houden want anders kook je ‘m droog of bakt ‘ ie aan en dat is zonde van je ingredienten. Ik heb er dit keer een braadpan gebruikt; lekker traditioneel.

Pan dus op het vuur en een laagje olie. Geen olijfolie maar zonnebloem, mais of arachide. Laatst genoemde kan wat heter worden dus als je dat in huis hebt heb je eigenlijk ook meteen de juiste olie om bijvoorbeeld in te wokken. De uien en het vlees mogen er, tegelijk met de kruiden in. Verse koriander pas op het laatst want dat slinkt en wordt er niet vrolijker op naarmate ze langer in de pan stooft. Alles lekker laten smoren en af en toe omscheppen totdat het vlees zacht en gaar is.

op dit plaatje zie je Rendang met verse koriander (ketumbar), een enkel blaadje limoen (daun jeruk purut) en serehstengel.
op dit plaatje zie je Rendang met verse koriander (ketumbar), een enkel blaadje limoen (daun jeruk purut) en serehstengel.

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Dennis Numan schreef:

  Ziet er zeer smakelijk uit☺
  Spoedig even zelf proberen te maken.

  Like

  1. Nathalie S. schreef:

   Heel goed Dennis en laat me daarna vooral weten hoe het smaakte

   Like

 2. Frank schreef:

  over 4.5 week op tafel neem ik aan!!! looks an feels like home!

  Like

  1. Nathalie S. schreef:

   Voor jou altijd en met alle liefde

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s