New York, El Barrio

FullSizeRender(to see the bigger picture, just click on it) De laatste dagen zijn erg snel voorbij gegaan. We bewoonden een ruime kamer in het noordelijk deel van Upper Manhattan, Harlem. Dit deel van Manhattan werd vanaf ongeveer 1650 tot begin 19e eeuw door boeren bewoond, die wegens grondgebrek hun grond moesten verkopen zodat New York kon worden uitgebreid. Sinds de industrialisatie en door afschaffing van de slavernij en immigratie vanuit diverse omliggende landen, wordt de wijk vooral bewoond door Arfo-Amerikanen en mensen uit het Caribisch gebeid. Hierdoor heeft het ook de bijnaam El Barrio

IMG_4499(Spaans Harlem), gekregen omdat er zoveel Spaans-taligen wonen. In het nieuwe huis viel de hygiëne tegen maar was de ligging van het huis, vlak naast het Central Park en tussen Madison en 5th avenue, uiterst prettig. Ik heb in de supermarkten geen producten in kleinere verpakkingen gezien. Je kunt er wel een bak kant-en klare salade kopen maar om het zelf te maken, zou ik me tot de gewone, gezinsverpakkingen moeten wenden. De keukens die ik zag, bij het hier-en daar naar binnen gluren, zijn over het algemeen aan de krappe kant. Ik kan me voorstellen dat als we het één naast het ander leggen, we toch al twee punten hebben die een oorzaak zouden kunnen zijn van het verhaal dat New Yorkers niet graag koken maar buiten de deur eten. Om de prijs van het eten kan het niet gaan; het kost over het algemeen overal hetzelfde als hier buiten de deur eten. Dat klopt ook wel, als je je bedenkt dat op het moment dat ik dit schrijf, 10 Euro, 11, 28 USD waard is. Uit principe heb ik tóch wat basis kruiden in huis gehaald als zout, peper, paprikapoeder en oregano, zodat we ’s morgens een ei konden bakken en in de loop van de week spaghetti. Ons huis IMG_4494stond vlakbij de buurt waar veel Mexicanen en IMG_4496Zuid Amerikanen wonen. Hier vind je vooral veel vlees-gebakken-in-een-krokant-korstje eethuisjes, Taco- en Burrito eethuisjes en taart- en gebakswinkels. Op de momenten dat we daar geen trek in hadden, IMG_4495zakten we via het park of Madison af richting Times Square, naar restaurantjes of IMG_4497winkeltjes met een Japanse of Westerse keuken. We gingen er ook elke morgen naartoe voor Cappuchino met een croissant bij Starbucks, nadat we een pitstop hielden bij de locale smoothie-bar. Op de bijna laatste avond, zijn we naast het beroemde Apollo theater bij de Lobster gaan eten. Ik hoef er geen quiz van te maken wat we bestelden en hoewel ik niet achter de traditionele bereidingswijze sta, moet ik zeggen dat het gezellig en erg lekker was. Wat ook érg leuk is, is dat dit deel van Manhattan meer door de Arfo-Amerikanen bewandelt wordt. Een leuke afwisseling.

IMG_4599

Het beroemde Apollo theater aan 253 West 125th Street, New York, Manthattan waar onder andere Dizzy Gillespie, Chick Webb, Otis Redding, Sam Cooke, Ray Charles...nog heel veel meer bekenden hebben opgetreden
Het beroemde Apollo theater aan 253 West 125th Street, New York, Manthattan waar onder andere Dizzy Gillespie, Chick Webb, Otis Redding, Sam Cooke, Ray Charles…nog heel veel meer bekenden hebben opgetreden

 

Lobster, in The Lobster naast het Apollotheater
Lobster, in The Lobster (naast het Apollo)

 

 

 

 

 

 

 

 

De terugkeer naar Amsterdam was erg spannend. Beter gezegd; het was spannend óf we op de afgesproken dag naar Amsterdam terug konden keren.

Le Grand Comptoir; the best place on JFK. I hope to see them some day on Schiphol airport
Le Grand Comptoir; the best place on JFK. I hope to see them some day on Schiphol airport

De weergoden waren ons genadig en iedereen kon met een gerust hart slapen. Met een vliegveldshuttle (NYC- Go Airlink Shuttle) werden we voor $ 40,- naar JFK gebracht. Dit is echt een aanrader want je sleept niet met koffers zoals je moet wanneer je met de metro gaat en je

Best Cheesecake I've ever tried. Junior's from Brooklyn at Le Grand Comptoir- JFK
Beef carpaccio bij Le Grand Comptoir

betaalt je ook niet zo blauw als met de taxi (dat kostte $ 85,- incl tip). Op JFK, terminal 4, zijn allemaal winkeltjes die je kunnen helpen de tijd te doden. Omdat de shuttle ons niet later dan 11:15 uur kon halen, hadden we zeeën van tijd. En dát was precies genoeg om de áller fijnste plek op JFK te ontdekken: “Le Grand Comprior”! Deze wijnbar heeft onderscheidingen gekregen voor álles dat je ervaart als je er zit: een uitgebreide wijnkaart (6 of meer soorten van een type druif), een keur aan salades, broodjes, of zoetigheden. Daarnaast biedt Le Grand Comptoir

Best Cheesecake I've ever tried. Junior's from Brooklyn at Le Grand Comptoir- JFK
Best Cheesecake I’ve ever tried. Junior’s from Brooklyn at Le Grand Comptoir- JFK

comfortabele zitplaatsen en  uiterst vriendelijke bediening. Een geraffineerde verademing tussen de andere plekjes waar je op JFK kunt eten. Als je eens de kans hebt om daar te zitten, dan raad ik je aan om van hun MacMurray Pinot Noir, een beef Carpaccio of maar eigenlijk vooral..hun Cheesecake van Junior’s uit Brooklyn te genieten. Ik hou niet van cheesecake omdat het doorgaans op kwarktaart lijkt. Kwarktaart vind ik zurig en de koek is meestal slap doordrongen van vocht. Junior’s maakt Cheesecake die droog is, een mooie licht gebrande top en krokante bodem heeft en..niet zuur is! Daarna vlogen we naar ons huis in Amsterdam met de KLM. Snel, prettig maar ja..culinair was ik al verpest dus hier laat ik het bij.  Mocht jij iets willen toevoegen of vragen, laat dan een reactie achter onderaan of bovenaan dit bericht onder het kopje: “reactie plaatsen” (feel free to leave a comment by using the option on top of- or underneith this article).

Het thuisgevoel bespringt me alleen al bij de aanblik. Het komt goed; we brengen je naar huis..
Het thuisgevoel bespringt me alleen al bij de aanblik. Het komt goed; we brengen je naar huis..

 

 

So long New York. See you again
So long New York. See you again

 

 

 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Frank schreef:

  Leuk allemaal..dat gevoel dat blauwe vliegtuig in Den Vreemde te zien staan heb je prachtig verwoord ‘ het komt goed, we brengen je naar huis’… Maar nu weer thuis …en dus….RECEPTEN PLEASE!!!!

  Like

  1. Nathalie S. schreef:

   Yéssss!! Te beginnen met iets waar een yoghurtdressing bij hoort. Die vraag stelde iemand mij (anoniem).

   Like

   1. Dennis Numan schreef:

    Eind goed……al goed😊
    Ik vind die laatste plaat echt gááááf.
    Het kreeftje ligt er “lekker” bij. En de locatie naast het Apollo theater is toch niet verkeerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s