new york

De vlucht van Amsterdam-Schiphol naar New York- J.F. Kennedy, ging niet met de KLM, maar Delta Airlines. Als een verwend nest zag ik erg op tegen de vlucht die 7,45 uur duurt naar New York omdat de economy-class erg slechte stoeltjes heeft voor zo’n lange duur.

Chicken curry van Delta Airlines, sla met olijf-Balsamicodressing en een broodje met kaas en/of boter
Chicken curry van Delta Airlines, sla met olijf-Balsamicodressing en een broodje met kaas en/of boter

Het viel me 100% mee. Echt! Zúlk vriendelijke stewards en stewardessen! Een paar beeldschermpjes waren kapot aan onze kant dus we kregen een andere stoel. Geen stresserig gehaast bij het uitdelen van eten, drinken of versnaperingen. Bij de vraag of ik nog wat te drinken kon krijgen, kreeg ik mijn drankje met een glimlach en vriendelijk woord aangereikt en keken ze vriendelijk in de ogen. Ik ben als een gelukkig mens met Delta Airlines naar New York gevlogen.

IMG_4309Ons appartement staat in Chinatown. Omringd door Chinese eethuisjes, restaurantjes en supermarktjes, voelde ik me niet echt in een vreemd land.

In de wijk
In de wijk
Chinatown; Canalstreet
Chinatown; Canalstreet

Ons appartement is klein en ook de kookattributen zijn minimaal: 2 pannetjes met een dunne bodem en wat vorken en messen als

IMG_0268keukengereedschap. Ik zie de uitdaging al voor me om daar iets lekkers in te koken.

We hebben de eerste 2 dagen  maar buiten de deur gegeten. De eerste avond na aankomst bij de buurtChinees gegeten. Helaas niet één van de betere maar dat komt nog wel. Daarna hebben we nog bij een Italiaan gegeten in Little Italy. Hoewel het eten niet altijd goedkoper of duurder blijkt te zijn dan bij ons, wordt in Amerika van de klant verwacht dat ‘ ie fooi (tip) geeft, zelfs al is de bediening waardeloos. De “afspraak” is dat op het te betalen bedrag nog 15%- 20% extra wordt berekend als fooi in het restaurant of de taxi. In een bar geldt $1,- per drankje. Ik hecht voornamelijk aan een goed ontbijt of mooie lunch dus gingen we op zoek naar fatsoenlijk voer buiten de Chinese wijk want laten we eerlijk zijn, dit doe je toch niemand aan op de vroege morgen:

warm, zoetig Chinees broodje met ei, ham en mais.
warm, zoetig Chinees broodje met ei, ham en mais.

In New York kun je natuurlijk met de metro van de ene naar de andere bezienswaardigheid maar je kunt ook gewoon lekker wandelen. Dat is tevens een mooi excuus om meer te mogen eten. We vonden een paar plekken waar je heerlijk eten kon kopen en waar je erg aangenaam kon ontbijten onder het genot van heerlijke koffie. Dag 2 bestond dan ook uit het bij elkaar scharrelen van allerlei lekkers.

De Amerikaanse supermarkt heeft gewoon verse salades en smaakvolle gerechten voor relatief weinig geld te koop
De Amerikaanse supermarkt heeft gewoon verse salades en smaakvolle gerechten voor relatief weinig geld te koop
Warme gerechten in de supermarkt in Lower Manhattan
Warme gerechten in de supermarkt in Lower Manhattan

Het was een verademing om zulk lekkere dingen te zien. We hebben een aantal hapjes uitgekozen om mee te nemen. We liepen nog wat door de stad en hebben nog van alles bekeken maar toen alleen nog in Lower Manhattan geweest.IMG_4257

Toen we een mooie picknickplaats hadden gevonden, hebben heerlijk genoten van de hapjes die we hadden meegenomen.

Picknickplaats aan het water met uitzicht op de Statue of Liberty (niet zichtbaar op deze foto)
Picknickplaats aan het water met uitzicht op de Statue of Liberty (niet zichtbaar op deze foto)

We zijn ook nog naar (NoLiTa) North of Little Italy, SoHo (South of Houston street) en Greenwichvillage geweest. Bij elkaar 2 dagen van fikse wandelingen van zo’n 8 uur met hier en daar een rustmoment. Door een misstap heb ik rond de kerst een scheurtje in mijn kuitspier en wat uitgerekte (enkel)banden opgelopen. Mijn fysio Annet heeft haar best gedaan me NY-fit te maken maar toch was mijn been niet blij met me. Daarom vandaag een huiselijk dagje in en om het appartement. Daarover later meer. Tot die tijd nodig ik je van harte uit om een reactie achter te laten via de reactie-optie bovenin dit artikel, onder de titel “Landen, nest zoeken en op zoek naar voedsel”.IMG_2207IMG_4322

foto's hierboven zijn gemaakt in Little Italy
foto’s hierboven zijn gemaakt in Little Italy
Kerstversieringthema: voedsel en kookgerei
Kerstversieringthema: voedsel en kookgerei
Wat eet men anders, op zo'n eerste dag in Little Italy voor lunch?
Wat eet men anders, op zo’n eerste dag in Little Italy voor lunch?
Zou het neefje van DJ hier een Burger & Beer-tent geopend hebben?
Zou het neefje van DJ hier een Burger & Beer-tent geopend hebben?
Chiabatta met Parmaham, mozzarella en balsamico en een tosti voor Robin
Chiabatta met Parmaham, mozzarella en balsamico en een tosti voor Robin
Ontzettend vriendelijke meiden, goede koffie en broodjes in Sharkey's cafe in 48 Mulberry street 10013
Ontzettend vriendelijke meiden, goede koffie en broodjes in Sharkey’s cafe in 48 Mulberry street 10013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s