Orak Arik

Hieronder een recept voor Orak Arik, een gerechtje met ei en groenten. Het is een gerecht dat we thuis vaak aten als bijgerecht. Het bestaat voornamelijk uit spitskool en een ei. Er gaat wat cocos in en Kunjit, een Aziatische geelwortel die een zachte, beetje kerrie-achtige smaak afgeeft maar toch weer heel anders smaakt.

Het recept heb ik hieronder geplakt en ik nodig je van harte uit om bovenin dit bericht je reactie op het recept achter te laten als je het thuis gekookt hebt.

Nasi Goreng met Orak Arik
Nasi Goreng met Orak Arik

Ik heb van de spekjes die over waren de helft gebruikt, wat neerkomt op zo’n 75 gr. Die heb ik met een kleine ui en een grote teen knoflook gebakken. Daarbij heb ik, toen ze wat aangebrand leken te worden, de volgende kruiden gedaan:

 • 1 tl peper,
 • 3 tl kunjit,
 • een dun reepje santen (blok geconcentreerde cocos),
 • 2 blaadjes Laurier en
 • 2 tl korianderpoeder.  Geen sambal? nee, geen sambal. Het kan wel maar er zat al in de Nasi en in de viskroketjes dus ik vond het wel mooi zo en het gerecht kan het hebben. Dan even korte roerbak geven zodat de kruiden als één harmonieuze happy family smaken (alles is in balans), en dan doe je het ei erbij. Even de dooier over de bodem smeren en dan als een soort roer-ei af en toe omscheppen. Daarna doe je de in reepjes gesneden witte kool erbij. Ik had nog wat broccolisnijsel over dus dat heb ik er ook gedaan. En dan wat water erbij..ik denk een cm of 4 dik op de bodem, deksel erop en af en toe omscheppen.

Dit gerechtje hoort een balans te hebben van kokosachtig, koolachtig, zoet-en zout op de achtergrond en de kruiden voorop om de kool en ei te ondersteunen. Ik denk dat ik maar een contactformuliertje moet toevoegen aan dit blog voor het recept 🙂

Het lukt je vast en anders vraag je me gewoon wat je wilt weten. Kook ze!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Frank schreef:

  He Nathalie, superrrr hoe je dit volhoudt, en lekker ook nog…(zin in Indisch!!!)

  Like

  1. Nathalie S. schreef:

   Ja he? Tis prima te doen met de Nasi. Ik heb vanavond alleen wel trek in iets anders. Moet ff bedenken wat…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s